Mandle

Hořké i sladké zároveň

Stromy mandloní řadíme mezi jedny z prvních ořešáků na světě. Botanicky se jedná o příbuzné meruněk, pocházejí z Řecka a jsou často zmiňovány ve Starém zákoně, kde jejich větve symbolizují čistotu. V Itálii jsou zase mandle zárukou šťastného manželství, jejich pět kousků v dlaních nevěsty a ženicha symbolizují zdraví, štěstí, plodnost, bohatství a dlouhověkost.
Hrst mandlí je svačinou bohatou na proteiny a živiny. Má až zázračné účinky na zdraví. Ideální jsou mandle především pro těhotné ženy, protože obsahují velké množství minerálů potřebných pro vývoj plodu a také podporují tvorbu mateřského mléka. Měly by být součástí jídelníčku každého zdravého člověka.

Zdravotní benefity:

  • Pravidelná konzumace mandlí posilňuje nervy, dodává pevnost svalům a pomáhá překonávat stres, depresi a únavu.
  • Pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu, působí kladně také na naše srdce.
  • Obsahují vysoké procento bílkovin, mají protizánětlivé, protivirové a antioxidační vlastnosti, pomáhají při hojivých procesech.
  • Regulují krevní tlak, díky vysokému obsahu vlákniny podporují zdravé trávení a funkci střev.

Posilují imunitní systém organismu a zlepšují akné.
Vitamíny a minerály: mandle obsahují hlavně vitamíny B1,B3, B6, E a kyselinu listovou. Z minerálů to je hořcík, zinek, mangan, vápník, železo, měď a selen. Nezanedbatelnou součástí je rovněž omega 3 a 6.

Země původu: Španělsko