Švestky

Chuť babiččiných povidel

Tmavomodré oválné plody švestky domácí jsou bohatou zásobárnou látek a odedávna velice ceněným ovocem. Již v době starého Egypta se švestky ukládaly do hrobky spolu s mumifikovanými faraóny, aby netrpěli hlady. Usušené švestky se skladovaly jako sladká zásoba energie nejen pro mrtvé, ale i pro dlouhé karavany obchodníků, putujících vyprahlou pouští. Moderní věda přirovnává hrstku švestek k tabletě B-komplexu. Lze ji doporučit i veganům, kterým často chybí vitamín B12, který švestky obsahují.

Zdravotní benefity:

  • Švestky jsou výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu.
  • Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu.
  • Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě, jelikož jsou přírodním prostředkem proti pomalé funkci střev.
  • Působí preventivně i proti rakovině, ateroskleróze a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

Vitamíny a minerály: Obsahují vitamín A, B6, B12 C, E, K, obsahují mnoho minerálních látek, například vápník, hořčík, fosfor a draslík. Jsou bohaté na vlákninu a organické kyseliny.

Země původu: Česká republika