Jablko

Adam a Eva dobře věděli, co stojí za hřích

Někdy se o jablku říká, že je nejzdravějším plodem na světě. Již od počátku doprovází člověka na jeho cestě a jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Někteří odborníci doporučují konzumovat minimálně jedno jablko denně. Jeu výtečným dietním pokrmem s mnoha zdraví prospěšnými efekty, o kterých věděl i Karel IV. O úctě k jablku svědčí i jeden z královských klenotů, tzv. říšské zlaté jablko, které panovníci na trůně drželi v ruce spolu se žezlem a mečem.

Zdravotní benefity:

  • Asi jednu třetinu jablka ovoce tvoří pektin, který v žaludku bobtná a váže na sebe přebytečné tekutiny, toxické látky a těžké kovy. Díky tomu pak odcházejí z těla ven. To nejvíce ocení pacienti s kožními neduhy, hemoroidy, jaterními a ledvinovými potížemi, arteriosklerózou, revmatismem a dnou. Jablka zabraňují růstu nádoru tlustého střeva, můžeme je úspěšně použít i při průjmových onemocněních.
  • Působí blahodárně na dásně, čistí a bělí chrup, dokonce odstraňují zubní plak.
  • Obnovují střevní flóru a brání kvašení ve střevech.
  • Mají protizánětlivé účinky a detoxifikačno-regenerační účinky, zvyšují imunitu, mají vliv na odolnost vůči stresu, bojují proti infekcím, povzbuzují náladu, zvyšují vitalitu, a dokonce i omlazují.
  • Zajišťují správnou funkci a činnost svalů. Podporují paměť, krevní oběh, srdce, cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi.

Vitamíny a minerály: jablka obsahují vitamíny A, B, C a E. Také řadu antioxidantů a více než 30 minerálních látek jako železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, karoten, nenasycené mastné kyseliny a kyselina listová.

Země původu: Česká Republika